headerv7-NEW TRAILER-IMAGE3

buttons1
Agenda Biografie Bibliografie Multimedia Nieuws Links Contact
 

BIOGRAFIE

Fernando Pessoa (1888 - 1935)

 

Fernando Pessoa wordt geboren op 13 juni 1888 te Lissabon, Portugal. Zijn vader, Joaquim de Seabra Pessoa, is muziekcriticus ven de Diario de Noticias en sterft in 1893 aan tuberculose. Zijn moeder, Maria Madalena Pinheiro Nogueira Pessoa, is afkomstig van een cultureel ontwikkelde familie op de Azoren en hertrouwt in 1895 met commandant Joao Miguel Rosa, die is benoemd tot Portugese consul in Durban, Zuid-Afrika.

Zo vertrekt Fernando in 1896 met het gezin naar Zuid-Afrika. Aldaar krijgt hij halfbroertjes en -zusjes en leert er Engels spreken en schrijven. Hij maakt er kennis met het werk van William Shakespeare, John Milton, William Wordsworth, Edgar Allen Poe, Lord Byron, John Keats, Charles Dickens en Thomas Carlyle. Onderwijl bekwaamt hij zich in het Latijn en leert van zijn moeder het Frans. Al vroeg schrijft hij proza en poëzie in het Engels (met als pseudoniem Alexander Search, eveneens geboren op 13 juni 1888) en in mindere mate in het Portugees.

In 1902 maakt Pessoa met zijn eigen neefje Mário een eigen tijdschrift, dat O palrador heet: De babbelaar. Alle artikelen schrijft hij zelf onder de namen van meer dan twintig heteroniemen.

In 1905 keert Pessoa op zeventienjarige leeftijd alleen terug naar Lissabon, om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Hij trekt in bij twee tantes en zijn krankzinnige grootmoeder. Hij probeert in 1906 een literatuurstudie, maar rondt deze niet af. Hij stort zich in plaats daarvan op de literatuur zelf. Hij concentreert zich onder meer op de Franse symbolisten (waaronder Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Jules Laforgue) en de grote Portugese literaire boegbeelden uit de zestiende eeuw (Luís de Camões), alsmede de groten uit de negentiende eeuw (Almeida Garrett, Antero de Quental, Antonio Nobre, Cesario Verde, Guerra Junqueiro, Camilo Pessanha en Eugénio de Castro. Hij bedenkt tevens zijn eerste, belagrijke heteroniemen: Alexander Search (Engelstalig) en Jean Seul (Franstalig).

Nadat hij in 1907 vergeefs een drukkerij probeert op te starten wordt hij vanaf 1908 freelance vertaler en handelscorrespondent, het werk wat hij voor de rest van zijn leven blijft doen. In zijn Boek der Rusteloosheid, een prozawerk geschreven door het heteroniem Bernardo Soares, staan een aantal verwijzingen naar zijn professioneel leven, zijn "baas" en zijn collega's.

In 1913 publiceert Pessoa de eerste tekst voor het Boek der Rusteloosheid in het tijdschrift I Águia. Hij schrijft zijn lange lofzang op de heteroseksuele liefde, Epithalamium.

Op 8 maart van dat jaar ervaart Pessoa zijn 'triomfdag', de dag waarop hij het heteroniem Albert Caeiro (die Pessoa een jaar later alweer laat sterven) ontdekte. Later in het jaar volgende Álvaro de Campos en Ricardo Reis.

Pessoa is nooit getrouwd geweest. Hij heeft, op een platonische relatie met een secretaresse Ofélia na, geen (seksuele) relatie gehad. Pessoa concludeerde dat de liefde en literatuur niet samen gaan. Het boek Mijn Droom is van Mij bevat brieven die aan Ofélia zijn geschreven.

Zijn werk (of het nu literair of zakelijk is) is zijn leven. Hij schrijft bijna met maniakale neigingen. Zijn isolement is afwisselend zijn roeping en zijn lot. Hij zei: "Leven is niet noodzakelijk, scheppen daarentegen wel." Vooral het literaire werk eist hem op, en vereist, naar eigen zeggen, 'eenzaamheid'. Pessoa staat bekend als een "verkillende, lucide, sfynxachtig afwezige man" (Willemsen, 2000). Hij wilde tijdens zijn leven obscuur blijven, daarna mocht de roem komen. Hij was bang voor onbekende mensen en onbekende plaatsen en kon er niet tegen gefotografeerd te worden.

Over zijn alcoholisme is bekend dat iemand hem bezag en uitriep : "Maar meneer Pessoa, u drinkt als een spons!". Waarop hij repliceerde: "Als een spons? Als een sponzenwinkel, zul je bedoelen. Met het magazijn erbij!". Toch heeft niemand hem ooit dronken gezien, en was hij steeds hoffelijk. Zijn eenzaamheid verklaarde hij als volgt : "Het is het alleen-zijn van degene die te ver is voorgeraakt op zijn reisgenoten."

Hij sterft (niet onvrijwillig) op 30 november 1935 aan alcoholvergiftiging (leverkoliek). Zijn laatst gesproken woorden luidden, in het Portugees: "Geef me mijn bril!" (wat doet denken aan Goethes sterfbede om licht). Zijn legendarische laatste versregel was: "Geef mij nog wat wijn, want het leven is niets". Zijn laatst geschreven woorden vond men op een vel papier op zijn onafscheidelijke aktetas : "I know not what tomorrow will bring".

Uiteindelijk vond men duizenden volgeschreven vellen papier van Pessoa's hand. Men is op de dag van vandaag bezig deze vellen te ordenen. Tot nog toe zijn er meer dan 80 heteroniemen bekend.


Content Management Powered by CuteNews
 


sponsors2

Voor medewerkers (intern)

CMS:






 

Reserveringen

Webmail:

Webmail - Aanmelden

Webmail Logo
Webmail - Aanmelden
Uw E-mail Domeinnaam (zonder www):
E-mail Inlognaam:
E-mail Wachtwoord:

Secure login

Normal login