headerv7-NEW TRAILER-IMAGE3

buttons1
Agenda Biografie Bibliografie Multimedia Nieuws Links Contact
 

VOORWOORD

8 maart 1914 ~ 8 maart 2009

“Het was 8 maart 1914 - ik liep naar een hoge lessenaar, pakte een vel papier en begon te schrijven, staande, zoals ik altijd doe als ik enigszins kan. En ik schreef meer dan dertig gedichten, achter elkaar, in een soort extase waarvan ik de aard nooit zal kunnen definiŽren. Het was de triomfdag van mijn leven.”

(Pessoa in een brief aan Adolfo Casais Monteiro, 13 januari 1935)

home-image1

Om deze ‘triomfdag’ van de Portugese dichter Fernando Pessoa ( 1888-1935) te gedenken organiseren twee Utrechtse literatuurorganisaties een festival rondom leven en werk van de auteur. Op die bewuste dag in maart 1914 schiep de schrijver naar eigen zeggen zijn ‘heteroniemen’ die nu, vijfennegentig jaar later, niet meer weg zijn te denken uit de Europese poŽzie.

Pessoa in Nederland: een festival dat bestaat uit lezingen, poŽzievoorstellingen, de eerste Nederlandse opvoering van Pessoa’s toneelfragmenten, films, een fadodiner, een heuse Pessoa-marathon, nieuwe publicaties en nog veel meer. De opening wordt verricht door Manuela Nogueira, het enige nog in leven zijnde familielid van Fernando Pessoa. We zijn benieuwd naar haar verhalen over de tien jaar die ze bij Pessoa in huis woonde. De Portugese dichter Nuno Jķdice komt speciaal naar Utrecht om onder andere zijn poŽtische motto voor het festival voor te dragen (afgedrukt in de festivalbrochure). Pessoa in Nederland biedt een rijk geschakeerd palet aan activiteiten voor zowel diegenen die de Portugese dichter reeds kennen als voor hen die graag kennis met hem willen maken.Wie het over Pessoa in Nederland heeft kan niet voorbijgaan aan de man die de gedichten van de schrijver voor ons land toegankelijk maakte. Het festival is tevens een hommage aan de veel te vroeg overleden vertaler August Willemsen.

We hopen dat u van 1 t/m 30 maart 2009 geniet van Pessoa in Nederland. Dat de Triomfdag 8 maart voor de liefhebbers van Pessoa moge uitgroeien tot wat Bloomsday op 16 juni voor de adepten van James Joyce is geworden!

Marijke van Dorst,
Stichting Salon Saffier (www.salonsaffier.nl)

MichaŽl Stoker,
Stichting PoŽziecircus (www.poeziecircus.nl)

 


sponsors2

Voor medewerkers (intern)

CMS:


 

Reserveringen

Webmail:

Webmail - Aanmelden

Webmail Logo
Webmail - Aanmelden
Uw E-mail Domeinnaam (zonder www):
E-mail Inlognaam:
E-mail Wachtwoord:

Secure login

Normal login